вторник, 15 декември 2009 г.

ПОСЛАНИЕТО ДО ЛАОДИКИЙСКАТА ЦЪРКВА

№8
ЦЪРКОВНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
ОТКРОВЕНИЕ НА ЙОАНА – 1,2,3 ГЛАВИ

ПОСЛАНИЕТО ДО ЛАОДИКИЙСКАТА ЦЪРКВА - ОТКР.3:14-22

УВОД: И тук в това послание до Лаодикийската църква на първо място Бог ни запознава със Себе си, кой е Той който пише това откровение. Това послание до църквата в е много важно, защото чрез него Бог открива скритите неща в духовния живот на църквата. Господ Исус Христос който пише това писмо е представен на църквата с ИМЕНАТА СИ КАТО:

1. А М И Н – СТ.14
Амин означава име, което не се променя….. кр.разм….
Човек, брат, сестра, майка, баща, деца, приятели….може да се променят и да се обърнат против тебе, може така да се променят, че колкото много са те обичали, сега толкова много да те мразят…. С тома име Бог напомня на църквата, че Той не се влияе от времената, ситуацията, от чувствата, Той се казва Амин и не се променя, Той е любов и любов си остава, Той е милост и милостив си остава……

2. В Е Р Е Н – СТ.14
На църквата е известено, че Бог няма да я изостави, няма да я забрави, нежна майка може да забрави детето си ---- ние сме свидетели на това – скоро една майка родила детето си голо в храстите и го оставила чисто голо там…. Но Бог със своето име ВЕРЕН напомня че той не забравя и не изоставя своите чада. Верен означава – всичко каквото е казал и обещал Бог ще го изпълни ……




3. ИСТИНСКИЯ СВИДЕТЕЛ – СТ.14
Истинен означава – всичко каквото кажа е истина и самата истина и така ще бъде. С това име църквата в Лаодикия е задаипозната със истинния Бог и това което Той казва е самата действителност без да притури или отнеме от своята оценка за сърдечното духовно състояние. Той който вика амин и алелуя на тебе и на мен, има голямата опасност той да не те обича а да лицемерствува, а този който каза истината той те обича – С името истинския свидетел Бог каза на църквата АЗ ТЕ ОБИЧАМ!!!!!!!

4. НАЧИНАТЕЛЯТ НА ВСИЧКО – СТ.14
Лаодикийската църква и ние трябва да знаем и да помним, че началото на всичко не е човек е а Бог. Днес, както и в онова време мнозина изтъкват себе си и всичко станало го свързват със себе си …. Ако аз не бях, ако аз не направих, ако аз не дадох, ако аз не бях се застъпил, нищо нямаше да стане и да бъде от това което е днес … такава е оценката на мнозина в онова и днешно време.
С това име – НАЧИНАТЕЛЯ – Христос напомня на всички, че Той е началото на сътворението, началото на църквата, на кръщението, на прощението, на изцелението, на спасението и на всяко благословение в нашия живот и църквата трябва да благодари на бога и само на Него….

И З Л О Ж Е Н И Е

След като Господ Исус Христос представи себе си със своите имена, в 15 стих отново както до всички църкви така и сега Той разкрива, че е ВСЕЗНАЕЩ – Зная твоите дела ….
С други думи – всичко което е в твоя живот с дела и мисли Аз го зная и нищо не можеш да скриеш…..
След изявяване на Своето всезнание, Господ Исус Христос изкарва на яве – на открито – на светло истинския живот на Лаодикийската църква:

1. ХРИСТОС ПОКАЗВА ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ТАЗИ ЦЪРКВА – СТ.16 – Не си нито топъл, нито студен, но си ХЛАДЪК.
Това е било църква, която не е била нито при Бога, нито във света. Сама е прекарвала своите идеи и амбиции без да се съобрази каква е божията воля, какво казва божието слово – каквото тя реши, каквото пожелае, както искала така е живяла – но не е имала ОГЪНЯТ НА ЖИВИЯ БОГ – ТОПЛЕЩИЯТ ОГЪН НА БОГА, който стопля сърцата в този студен и мрачен свят, който насърчава, който подкрепя, който издига, който утешава и който осветлява пътя на грешника и нуждаещият се до благодатния престол на Господа Бога Исус Христос. Вместо това, тази църква е събаряла душите на ревностните, смущавала единството между вярващите, презирала готовността, искреното и чистосърдечно посвещение да се служи на бога в покорност и послушание.
Когато човек застане пред огъня на света той се стопля отпред и този светски огън е – омраза, клюки, одумване, ненавист, ревност, събаряне, разпръскване на божието стадо – или всичко което е свързано със делата на плътта, и когато човек се топли със светския огън, във своите очи той е ревностен, духовен, грижлив. Такъв отпред е топъл, но гърбат му е студен, както беше студен гърбът на Петър пред огъня в двора на първосвещеника когато Исус беше предаден и той се отрече три пъти от Исуса.
Когато от пред за пред хората е топло, а отзад е студено, такава църква нищо не може да постигне, защото смеси ли се СТУДЕНОТО СЪС ТОПЛОТО, то става ХЛАДКО-БЛУДКАВО, не става за нищо друго освен да се повърне. Когато църквата е хладна, тя няма ревност, няма готовност да следва Исуса и прави най голямата грешка в живота си. Ап.Петър в такава хладност се отрече от Господа и каза – НЕ ГО ПОЗНАВАМ!..... За хладния човек няма брат, сестра, пастир, учител, църква, църквата в такова състояние не може да пее и да служи огнено и ревностно на Бога.
Тази църква е била ЛИЦЕМЕРНА….. защото не е била нито топла, нито студена и го е криела ….. Днес ще видим такива, нито топли, нито студено, обаче пред хората се представят за ревностни и духовни без да се истински такива – това е лицемерие……
Те правят всичко на думи но не и на дела…… Както мнозина пред хората обещават едно, а на дело се получава обратното……

2. БОЖИЯТА ПРИСЪДА ЗА ЛИЦЕМЕРНАТА ЦЪРКВА – СТ.16 – Ще те избълвам от устата си …
Най лошото нещо не е да си болен или гладен, но е да си изплют от устата на Господ…
Това което вгорчава устата на Господ, това което трови стомаха на Господ, това което разваля тялото на Господ – Господ няма да го държи във устата си, но ще го повърне, ще го изплюе….. така както понякога човек нарочно бърка в устата си за да повърне това което му пречи в стомаха….
И щом веднъж Господ изплюе някого, Той никога не ще го приеме обратно. – пр. І Цар 16:1 … „тогава Господ каза на Самуил – до кога ще плачеш за Саула, тъй като Аз съм го отхвърлил да не царува над Израел…. Защото си промислих за цар…… кр.разм…. твоето място ще го заеме друг и Господ пак ще изпълни намерението Си……..!!!!!

3. БОГ НИ ПОКАЗВА ТВЪРДОГЛАВИЕТО НА ТАЗИ ЦЪРКВА – СТ.17
Тази църква вместо да се вслуша в гласа на Божието послание до нея и да се ПОКАЕ И ДА ПОПРАВИ своя духовен живот тя казва: ЗАБОГАТЯХ И НЯМАМ НУЖДА ОТ НИЩО….
Тази църква е богата с пари и богатство, но това е фалш, лъжа и измама, защото истинското богатство е да имаш БОЖИЯТА СИЛА….. Д.А…3:1-8 … Петър и Йоан пред вратата на храма …. Сребро и злато аз нямам…….
Днес има много църкви с тлъсти банкови сметки и се чудят как да изхарчат парите си ….. но нямат силата на Бога, нямат радостта на спасението…..кр.разм…..

4. ТВЪРДОГЛАВАТА ЛАОДИКИЙСКА ЦЪРКВА ПРЕД ОЧИТЕ НА БОГА – СТ.17 – Окаяна, Нещастна, Бедна, Гола и Сляпа…
А/. Макар тази църква да има светско богатство тя е окаяна и нещастна, защото няма ПРИЯТЕЛИ, няма кой да я подкрепи, няма кой да я защити.

Б/. С делата на своята голота – причинява съблазън и борба един против друг.

С/. Тя е сляпа, защото води мнозина в падение, в заблуда, измама…. --- далеч от истинското слово на Бога ---- Христос предупреждава --- АКО СЛЕПЕЦ СЛЕПЕЦА ВОДИ И ДВАМАТА ЩЕ ПАДНАТ В ЯМАТА – Лк. 6:39…

Това е сериозно предупреждение към нас – внимавай на кого си се доверил, кой те учи, кой те води и на къде те води?

Не всичко е безнадеждно, всичко може да се поправи, може да се спре падането на надолу и да започне изкачване на горе ако се приеме БОЖИЯ СЪВЕТ към тази църква което се състои във три неща – СТ.18

1. КУПУВАНЕ НА ПРЕЧИСТЕНО ЗЛАТО ЗА ОБОГАТЯВАНЕ!
Пречистеното злато, което прави църквата богата,
авторитетна е КРЪВТА НА БОЖИЯ АГНЕЦ – ИСУС!
Потопени кръвта на Христа болните се изцеляват,
грешните се опрощават, слабите стават силни, отчаяните насърчени, от къпалнята на Христовата кръв човек излиза укрепен, утешен, променен побеждаващ пороци и слабости – не е ли това по скъпо от обикновено злато, можеш ли тези духовни неща да купиш със злато и сребро – НЕ, само С ПРЕЧИСТЕНО ЗЛАТО – КРЪВТА НА БОЖИЯ АГНЕЦ – ИСУС ХРИСТОС!

2. БЕЛИ ДРЕХИ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ГОЛОТАТА!
Господ не го интересува твоите рокли, поли и костюми, които може да скрият външността, но иска ти да имаш дрехата на Божията правда. Всеки ден всички – големи и малки, мъже и жени, водени и водачи да бъдем облечени с тези дреха на божията правда за да няма съблазън, укоряване и презиране, но отдаване на слава и хвала на Бога. Тази дреха е дреха на мир, радост, търпение, любов, смирение и против такива неща няма закон на осъждение.

3. КОЛУРИЙ ЗА ПО-ДОБРО ВИЖДАНЕ!
Човека умит в кръвта, облечен в дрехата на правдата, има нужда от нещо с което да помаже не тялото си с парфюм, одеколон, кремове и лакове, но се нуждае от нещо с което да помаже очите си за да вижда духовните неща по ясно и правдиви. И това мазило е наречен Колурий, който дава способност да виждаш нещата по ясни, точни, правдиви и истински. Този Колурий не може да бъде нищо друго освен БОЖИЯ СВЯТИЙ ДУХ. Когато Той помаже очите ни, те се отварят и ние не виждаме пороците, слабостите, не виждаме недъзите на брата, сестрата и ближния, но виждаме човека възлюбен от Бога, ценен от Бога, приет от Бога и Бог живеещ във него. Тогава ние се смиряваме, обичаме, почитане и ставаме истински братя и сестри в Господа ИСУСА ХРИСТА.
Лаодикийската църква се нуждае от това мазило Колурий, ти и аз също се нуждаем от него за да познаем истинските божии чада и приятели.. Нека го търсим и вземем от Господа Исуса – Той е продавачът без пари и без плата!
-------------------------------------------------------------------------


След своя съвет за поправление, Господ говори на тази църква, че Той нищо няма да направи на сила, ако тя не е готова и съгласна.

5. КЛЮЧЪТ НА ПРОМЯНАТА Е В РЪКАТА НА ЦЪРКВАТА! – СТ.20 – Ето стоя пред вратата и хлопам……
БОГ чака решението на църквата – с Бога или без Бога ще върви напред….

6. БОГ НАПОМНЯ, ЧЕ ТРУДАТ В ГОСПОДА НЕ Е НАПРАЗНО И ЧЕ ТОЙ ЩЕ ВЪЗНАГРАДИ ВСЕКИ ПОБЕДИТЕЛ – СТ. 21
Победителят ще бъде издигнат и ще му се даде власт да управлява – нека не забравяме, че църквата е царство на свещеничество и управление в името на Бога и за Бога.

НЕКА СЕ СТАРАЕМ ДА БЪДЕМ НАМЕРЕНИ УГОДНИ НА БОГА В НАШИЯ ЖИВОТ И СЛУЖЕНИЕ!

АМИН!

Пастор Иван Георгиев –
Обединена Божия църква „Шалом” - Ямбол - 12.2009

Няма коментари: