вторник, 15 декември 2009 г.

ПОСЛАНИЕТО ДО ПЕРГАМСКАТА ЦЪРКВА

№4
ЦЪРКОВНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
ОТКРОВЕНИЕ НА ЙОАНА

ПОСЛАНИЕТО ДО ПЕРГАМСКАТА ЦЪРКВА
Откр. 2:12-17

УВОД: Както в своето поздравление, посланията до църквата в Ефес и Смирна и тук Бог на първо място запознава със Себе Си, кой е онзи който изпраща това послание до църквата в гр. Пергам

И З Л О Ж Е Н И Е

1. ТОВА ПИСАНИЕ ДО ПЕРГАМСКАТА ЦЪРКВА ИДВА ОТ ТОЗИ КОЙТО ИМА ДВУОСТИЯ МЕЧ – 12 СТ.
Бог говори на Пергамската църква и Той иска тя да знае, че Той вече не е дете, не е гонен, не носи трънен венец и дървен кръст, НО ДЪРЖИ ОГНЕН МЕЧ. Той е този който идва в църквата си за да оперира, за да очисти гнилото, безплодното и ще воюва против онези които безполезно заемат само място както безплодното дърво ….. кр.разм….

2. ОТНОВО И ТУК БОГ ИЗЯВЯВА ЧЕ ВСИЧКО ЗНАЕ – 13 СТ.
А/. Знае къде живеем – там където е престола на сатана – има изкушения, борби, съблазън, грях ---- на такова място Бог знае че е трудно да се служи в чистота, святос и без грях…..

Б/. Знае верността и пазенето на Божието име – там където дявола действа, непрестанно изкушава, много е трудно да се служи плодоносно, но независимо от това тази църква е била верна на божието слово – приема го и го изпълнява. Пергамската църква е била известна и с това,че е пазила да не се опетни Божието име, да не се говори лошо за Бога поради техния начин на живот….
Колко често човек става причина да се говори лошо за бога – когато говорим лъжливо, постъпваме нечестно, когато не се различаваме от света и техния начин на живот --- Бог иска светлината да се различава от тъмнината ----------- кр.разм.

В/. Макар, че Бог хвали тази църква за нейната верност на Божието слово – в 14 ст. Бог се противопоставя на ония които са в църквата и държат на учението на Ваала – ядат идоложертвено, обречено и не държат на моралната чистота ----- блудство, женене със света….

Г/. Любовта на Бога – 16 ст. – Макар и съгрешаващи Бог им дава време – Покай се!
Бог не благоволя в падението и смъртта на неправедния, но в своята любов вместо наказание той дава време за размисъл и поправление ----- а човек е готов веднага да накаже ……

3. ЩЕДРОСТТА НА БОГА – 17 СТ --- НАГРАДА ЗА
ПОБЕДИТЕЛИТЕ

А/. Победителите ще получат от скритата манна – която се намира в Божия ковчег на завета - онази манна която спаси израелтяните в пустинята – с това Бог ще направи всички участници на Неговите благословения -----

Б/. Подарък – бяло камънче с ново име - Кое е това име – Всеки си поставя някакво име – пророческо, апостолско или на някои велик евангелизатор и т.н… Но кое ще бъде това име написано на бялото къманче – дали ще е Бонке, Бини Хин, Били Грейм, Петър или Калин – това име без съмнение от което се нуждае всеки един за да бъде в Небесното царство, иметно което непрестанно ще звучи и ще се споменава от всички е ---------- И С У С.
Нямо друго име под небето дадено между хората за спасение освен името - Исус Христос – Д.А. 4:12.

Откр.3:12 – и ще напиша на него името на моя Бог….

ЩЕ ПОЛУЧИШ ЛИ ТОВА ИМЕ – ПРИГОТВИ СЕ ОЩЕ ОТ ТУК – ИСУС ТЕ ПРИЗОВАВА!

АМИН

Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ – ОБЦ „ШАЛОМ” - ЯМБОЛ - 12.2009Г

Няма коментари: