вторник, 15 декември 2009 г.

ПОСЛОНИЕТО ДО СМИРНЕНСКАТА ЦЪРКВА

№3
ЦЪРКОВНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
ОТКРОВЕНИЕ НА ЙОАНА

ПОСЛАНИЕТО ДО СМИРНЕНСКАТА ЦЪРКВА
Откр. 2:8-11

УВОД: Тук Бог на първо място ни запознава със Себе Си, кой е онзи който диктува това послание до църквата в гр. Смирна

И З Л О Ж Е Н И Е

1. ТОВА ПИСАНИЕ ИДВА ОТ ПЪРВИЯ
И ПОСЛЕДНИЯ – 8СТ.
Църквата в Смирна трябва да знае, че името на ИСУС ХРИСТОС е ПЪРВИЯТ, а това означава: Не може на първо място в църквата да стои човека било то пастир, дякон, презвитер, старей, духовен съвет, пророк, учен или богат – Но на първо място стои винаги Господ Исус Христос, за да води църквата при тихи води и зелени пасбища – в мир, радост, благословение, успех, победи. Когато на това първо място стои човек ние виждаме какво случва днес – разделения, раздори, борби, наранявания, скърби, обиди, сълзи ---- пр. Църквата в Смирна трябва да знае това и да не позволи на това място да застане човек, но нека Исус е на това място за да има църквата победа на злото и греха.

Никой днес не иска да бъде последния, все търси почит, уважение, признание, авторите, стреми се да бъде в първите редици но не е последния, не забележимия,
не почитания…пр. Смирненската църква трябва да знае, че Исус е не само ПЪРВИЯ, но и ПОСЛЕДНИЯ, Той е на последната редици, най открая за да защити, да пази, да закриля църквата си да не би някой изотзад да се промъкне и да нарани и погуби някого. Човека гледа на напред, но Бог наблюдава и отзад, зад гърба и Той те пази.
Църквата в Смирна и в Ямбол и България трябва да помни оная прекрасна история от ИЗХОД 14 ГЛАВА за извеждането на Израел от Египетското робство – Бог вървеше пред народа си през деня в Облачен стълп, а през нощта в огнен стълп за да ги води по най безопасния път и да им покаже мястото на почивка. Когато Фараон тръгна след израилтяните за да ги върне обратно в робство те много уплашени извикаха към Господа – и в 14 стих четем:..
…ГОСПОД ЩЕ ВОЮВА ЗА ВАС, ВИЕ ЩЕ ОСТАНЕТЕ МИРНИ…. 19-20 стихове …. Облачния стълп се вдигна отпред тях и застана след тях…… Господ не позволи на фараонското войнство да се приближи до израел до като не преминаха на сухо по морето…. Църквата трябва за знае, че Исус не се срамува да бъде наречен ПОСЛЕДНИЯ, напротив като такъв Той е воюващия и побеждаващия за Своята църква….
Човек може да бъде с теб, да те обича, уважава, но идва момент когато те оставя, е не воюва лице в лице, но ти забива нощ отзад, в гърба, настройва други, съветва други срещу теб колко си лош, че все още не са те познали какъв си….. Но в посланието до СМИРНА ни виждаме че Исус е ПЪРВИЯ ЗА ДА ВОДИ И ПОСЛЕДНИЯ ЗА ДА ЗАЩИТАВА….
Примера за : Двамата приятели и мечката……

2. ТОВА ПИСАНИЕ ИДВА ОТ ТОЗИ КОЙТО СТАНА МЪРТАВ И ОЖИВЯ.
С тези думи от своето послание Исус напомня, че той умря за църквата, за личността. С това Той говори – Аз умрях за вас и вие за това стоите пред моя благодатен престол, затова получавате милост и прощение, затова сте помнени и благославяни - Исус плати цената на изкуплението на човешката душа – Не парите на човека, не курбана или раздавките, но смъртта на Христос ни ни изкупва от рова на смъртта. Ако сме народ, църква, изкупени и спасени то е заради Христос – Смирненската църква трябва да знае и да помни това, както и ние………
С това послание Исус напомня, че Той не е в гроба – НО Е ЖИВ и с това Той ти наблюдава какво говорим, с кого се срещаме и какво споделяме, какво строим и какво пръскаме, утешаваме или оскърбяваме, Той ни наблюдава и знае всяка наша стъпка и през деня и през нощта. Когато двама се събираме и разискваме за църквата, за брата или сестрата и мислим, че никой нищо не знае и не вижда, нека знаем че Исус е жив и Той е до нас, вижда, чува и предупреждава – каквото вършим в тъмно ще излезе на яве, каквото говорим тайно, ще се прогласи от къщния покрив, защото Той не е в гроба но е жив и е до нас и във скръб, беда , болест, радост, падение и успех…

След запознаването на Църквата в Смирна със този който диктува това послание, в 9 стих словото ни разкрива Исусовото всезнание – Той е всезнаещ:

3. КАТО ВСЕЗНАЕЩ ТОЙ КАЗВА – АЗ ЗНАЯ ТВОИТЕ ДЕЛА, СКРЪБ И СИРОМАШИЯ – 9СТ.
Христос знае всяко направено дело, такова каквото е, дали това дело е послужило за насърчение, поправление на брата и сестрата и издигане на Божието име или е донесло скърб, тъга или охладнение Бог ги вижда и знае. Исус разкрива, че тази църква е имала скръб и сиромашия – била е бедна.
Скръбта не винаги е разрушителна, но много често скръбта докарва най добрата молитва, най добрата песен, най добрата проповед, най доброто хваление, защото във скръб човек излива сърцето си пред Бога. – В ІЦаре 1:15 бездетната Анна в голямата си скръб изля сърцето пред Бога и Бог и даде син който стана един от най великите пророци – Самуил.,
Йоан на о-в Патмост беше в скръб, работеше в каменните мини, но в тази негова скръб се роди Откровението за идните и вечните неща. Скръбта на Смирненската църква не я събаря, но я приближава по близо до Бога….
Тази църква и била и бедна – сиромашка църква, както и много църкви днес – има богати църкви, големи, обзаведени като царски палати, с климатици, апартаменти … но има и бедни, които не могат дърва да си купят, тока да си платят, на сирачето не могат да помогнат. В такава материална сиромашия е много трудно да се служи, но живия Бог вижда и знае всичко и независимо скръбта и бедността на църквата в смирна Той и казва:

4. НО ТИ СИ БОГАТА – 9СТ.
Богатството не се измерва с наличните материални неща, не със пари, имот, придобивки, ядене и пиене, но с това което имаме в нашите сърца, духовното богатство прави човека богат – някои имат земно материално богатство, но са погинали, осъдени, но някои като бедния Лазар без пари, без храна, без дрехи, без дом – пълен сиромах на материални неща, но богат на ВЯРА В БОГА И ЛЮБОВ КЪМ НЕГО СТАНА СЪНАСЛЕДНИК НА БОЖИЕТО ЦАРСТВО – Як.2:15
Тази църква може да няма пари и богатство и в очите на хората да е бедна, но тя е истински богата на Божията сила, на Божията благодат, на Божието спасение…..

5. ЗНАЯ КАК ТЕ КЛЕВЕТЯТ – 9 СТ.
Тази клевета в църквата в Смирна не идва от невярващите, но тази клевета е от братята и сестрите – някои от духовното семейство. Клеветата е това което иска да ни събори от божията благодат и да изгубим радостта на нашето спасение. Когато има клевета, това са тъмни поднебесни сили които се устремяват в/у църквата, искат да съборят пастира, брата и сестрата, онези които стоят духовно по горе от тях. Когато клеветника види, че Господ работи с някого и че той работи всеотдайно и сърдечно за Бога вместо да се радва и да прослави Бога, той започва да се сърди, да се ядоста и търси някаква лично облага в този човек.

Примера за Клеветника сатана пред Бога говори за праведния Йов.

Клеветниците в църквата се стремят да съборят посветилия живота си в служба на Бога и започват веднага да удумват и други – о ти не го познаваш, той е лош, лицемер, ще разбереш как стоят неща, само гледай и нищо не прави в църквата – казва клеветника на брата и сестрата. Такива хора мислят че са истински християни и служители на Бога, но Исус предупреждава Смирненската църква, че такива хора не са истинската църква, защото не Бог, а сатана ги използва. Тия които клеветят те не се спират пред нищо, не ги е грижа за църквата, за младите, за неспасените, те са готови да съборят, да пръснат, да унищожат но само и само да постигнат своето.

6. БОЖИЕТО ОТНОШЕНИЕ –
ИСУС КАЗА – НЕ БОЙ СЕ – 10СТ.
Църкво в Смирна – ако човек е против тебе не е толкова опасно, важното е Аз да съм с тебе. С тези думи не бой се Исус казва – Лк. 12:32 … Не бой се мало стадо, защото Вашият Отец благоволи да ви даде царството… Господ дава нова песен, нова проповед, нова молитва, по голяма сила и тези които клеветят ще видат че Господ е с тези които са истинската църква – с тези думи Исус утешава смирненската църква.
Това може да бъде утехата и за днешната църква.

7. БОЖИЕТО ОБЕЩАНИЕ ЗА СМИРНЕНСКАТА ЦЪРКВА – 10 – 11СТ.

А/. Верните до смърт получават венеца на живота – Откр.20:6.. те ще получат корона на свещеници на Бога и ще царуват с Христос хиляда години в хилядогодишното царство.

Б/. Те няма да бъдат повредени от втората смърт – Откр.20:14….Всички нечистиви и слуги на сатана заедно с него ще бъдат хвърлени завинаги в огненото езеро. Верните на Бога и победителите от Смирненската църква ще бъдат спасени и ще живеят вечно в Божията слава в новото небе и новата земя която Бог ще направи.

Драги братя и сестри това обещание, тази награда не е само за църквата в Смирна, тя може да бъде и за днешната църква, за теб и мен ако сме верни до смърт на Бога и сме победители в духовната война – ако можем да кажем и да покажем на живот – Римл. 14:8 - … Ако живеем за Господа живеем и ако умираме за Господа умираме. И така живеем ли, умираме ли, Господни сме...
АМИН!

Пастор Иван Георгиев – ОБЦ „Шалом” - Ямбол - 12.2009Г

1 коментар:

Анонимен каза...

Добре сте написал, че Исус е първият и последният, но после пак сте се нарекли пастир на тези хора, пък Исус иска той да е техен пастир. Ако следвате неговите стъпки, ще сте последния в църквата. Но църквата казвам на Бога, а не обединена или необединена божия църква. Само така посланието на Исус може да достигне до неговия народ. Иначе всяка група се превръща в затворена секта, която се гнуси от другите християни — така Бог не прави, нито е правил. С две думи, трябва да преосмислите ценностите си, за да станете истински пастир, по примера на Божия Син.
Едно тяло сме и един е Духът. Библията е една. Синът е един. Бог е един.