вторник, 15 декември 2009 г.

ПОСЛАНИЕТО ДО ЕФЕСКАТА ЦЪРКВА

№2
ЦЪРКОВНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
ОТКРОВЕНИЕ НА ЙОАНА

ПОСЛАНИЕТО ДО ЕФЕСКАТА ЦЪРКВА
Откр. 2:1-7

УВОД: Тук Бог ни запознава със характеристиката на този който
пише това писмо – кр.разм…… много важно е да знаем
кой ни пише, понякога сме много внимателни а понякога
още като прочетем името на писателя си казваме:……..
Няма какво да го прочета, знам какво може да ми е писал……..

Но тук ние виждаме, че това писмо е писано от Един който има сила и власт и Църквата е държана от Господа и Той има контрол на нея ……. Не пастира, не съюзното ръководство, не човека … но Господ държи и контролира църквата ….. който е против нея той е против Господа……….
Христос каза: ДАДЕ МИ СЕ ВЛАСТ – Мат.28:18..

В ефеската църква Господ показва, че държи сърцето, ума и чувствата на всеки и се разхожда, не стои на един ъгъл, не седи а се разхожда сред църквата за да чуе душата която вика, страда и да сложи ръка на изцеление и благословение, както и да изпита чувствата на сърцето на всеки един в този момент…. Кр.разм…

Онова, което Бог писа на Ефеската църква, макар да е първия период от църковната диспенсация, това време много прилича на днешното време в което живеем.









И З Л О Ж Е Н И Е

1. ЗНАЯ ТВОИТЕ ДЕЛА – 2СТ.
Не само да имаш име, не само да се наименуваш християнин, да ходиш на църква, но да имаш и живот като такъв ---- кр.разм… Христос зная всяко дело било то добро или лошо, всяко говорене – добро или лошо, всяко даване – от смирение или гордост, каквото правиш, говориш, съветваш, учиш, мислиш или чувстваш – Той казва на Ефеската църква и на теб и мен – Зная твоите дела……

2. ЗНАЯ ТРУДЪТ И ИЗДРЪЖЛИВОСТТА ТИ – 2СТ.
Бог знае че тази църква работи за неговото царство, събира
зърното, сплотява божиите чада в единство, има плодове от своята работа, които радват Господаря на жетвата, тази църква работи за да издига и показва не себи си но Господа на силите и на славата.
Освен работата за Господа – тя беше и твърда и в Божието учение --- не остъпва от верното слово, не го заменя със друго, неправи компромис ------ кр.разм….

3. ЗНАЯ ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ТЪРПИШ
ЗЛИТЕ ЧОВЕЦИ – 2СТ.
Мнозина са идвали в тази църква и са се представяли като пастири, учители, проповедници, пророци, хвалители, работници в нивата на Господ ….
Но църквата е изпитвала такива хора само чрез словото Божие и ги е намирала за хора с думи но без живот и е показвала че са лъжеапостоли и лъжебратя, и тя е спирала пътя им до амвона --- кр. Разм…..
Как постъпват някои църкви днес, за една паница леща, 100 долара или един пакет храна са готови да променят всичко за до угодят на човека даващ но не и на Господа….
Не бой се да спреш и да изобличиш онзи който е облечен с овча кожа, но пръска божието стадо, ако се съгласяваш с такъв лъжепастир или лъжебрат ти ставаш съучастник с него в грях против църквата Христова……


4. ХРИСТОВОТО ИЗОБЛИЧЕНИЕ КЪМ ЕФЕСКАТА ЦЪРКВА – 4СТ
След хвалбата Бог изобличава тази църква поради първата й любов…. Независимо какво дела имаш, колко труд си положил за божието дело, че си бил верен и твърд, НО ако си оставил първата любов – това е остъпване от Бога и нищо от онова което си направил няма да те ползва … Първата любов и мисълтта да бъдеш винаги със Бога … Господ не се интересува какви си правил преди 5 години или вчера, колко си приел в дома си на чаша кафе или чиния ядене, какво си бил на младини – НО СЕГА КАКЪВ СИ – ПИТА ТЕ ГОСПОД? – ИМАШ ЛИ ТАЗИ ПЪРВА ЛЮБОВ?
Може чрез тебе Господ да спасява, може да си динамичен и силен, но ако нямаш първата любов към Бога, към братята и сестрите, към грешника и ближния - ти си станал меч що звънти и кимвал що дрънка…… или дърво с много листа, който шумоли от вятъра но няма плод……

5. ХРИСТОВОТО ОДОБРЕНИЕ КЪМ
ЕФЕСКАТА Ц-ВА – 6СТ.
Бог удобрява борбата на ефеската църква с Николаитите. Те са искали да се проповядва запазвайки израелевата носия и с това се поставя началото на православната църква. Църквата в Ефес нетърпяла тези хора, защото те искат да променят начина на богослужението --- и сега има Николаити, които поставят хомот на божиите люде в служението Богу – да са със забрадки, мустаци, миене на нози, целуване на ръце, свято смеене, падане и търкаляни….пр… Ефеската църква не търпяла такива хора като и Бог не е удобрявал техния начин на служение…
Бог иска от нас да бъдем ревностни пазители на чистото служение със благоговение, смирение и отдаване на славата на Бога….

6. БОЖИЕТО ОБЕЩАНИЕ КЪМ ЕФЕСКАТА Ц-ВА – 7СТ.
Виждайки живота, старанието и покорноста на Ефеската църква да угоди на Бога, Бог насърчава църквата да бъде църква която побеждава лукавия и всичко което идва от него, защото на побеждаващия Бог ще даде да яде от плода на дървото на живота който е сред божия рай…
След падението на Адам и Ева, Бог прегради техния път до дървото на живота, тези които бяха победени не можеха да имат достъп до този плод на живот, и повече за това дърво не се споменава.. И сега Бог още в първото послание до първата църква говори за дървото на живота. Човек с грях не може да яде от този плод, а само победилия плътта, греха и сатана.
На свадбата на Агнето, на трапезата ще има едно много важно нещо, то ще се постави на първо място - Какво е то? Това е плод от дървото на живота – дърво което расте не в Сирия, Йордания или Израел, а расте и е пазено в божието царство за спасените и победителите, които ще бъдат с Господа в Неговата царство.
Обещанието на Бога към Ефеската църква е в сила и е реално и за нашата църква, за църквата от 21 век. Победилия ще яде от него и ще живее вечно. Ти и аз ще бъдем ли тази сватбена вечеря?
АМИН!

Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ – ОБЦ „ШАЛОМ” - ЯМБОЛ - 12.2009Г.

Няма коментари: