сряда, 28 септември 2011 г.

ТЪЛКУВАНИЕ НА ПОСЛАНИЕТО НА ЮДА - 2

Посланието на ЮДА
ЛЕКЦИЯ 2
ЗАЩИТАВАНЕ НА ВЯРАТА И ОПАСНОСТТА ЗА ЦЪРКВАТА ОТВЪТРЕ
Прочит: Юда 3,4 ст.

УВОД: Голямото желание на Юда е било да напише трактат – учение за ВЯРАТА И СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕКА. Но в този момент до него достигнаха слухове, че са се появили порочни и заблуждаващи хора, които се разпостранявали заблудително учение.
В Юда изникна убеждението, че в настоящия момент трябва да се отложи писането на трактат и затова написа това послание.

И З Л О Ж Е Н И Е

Юда във пълна мяра осъзнава своя дълг и своята отговорност да бъде ПАЗИТЕЛ НА БОЖИЕТО СТАДО
Възникна опасност за чистотата на вярата и Юда осъзнавайки своята отговорност пред Бога за Божието стадо, веднага се нахвърля да защитава стадото и вярата.
Това за което Юда мечтаеше – да напише цяло учение за вярата и спасението, за което беше положил големи усилия и време и знаейки, че може би няма да му се отдаде друга възможност затова, той оставя своето желание и спешно написва това кратко послание....кр.разм....
...да ли ние сме готови да отложим и да оставим някои неща, да пренебрегнем семейство, ангажименти, желания, амбиции и да се включим първом да извършим това, което е важно за Божието стадо и вярата в Христа......
С това малко послание, Юда донесе на църквата по-голяма полза отколкото ако беше се наел да напише трактат в това време, защото до като пишеше църквата можеше да бъде пръсната и заблуждаващото учение да завладее цялото стадо.
В прочетеното слово 3 и 4 стихове, в 3 стих се обръща внимание на няколко истини.

І. ЗАЩИТАВАНЕ НА ВЯРАТА! – ст. 3

1. ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА - ТОВА Е НЕЩО,
КОЕТО НИ Е ПРЕДАДЕНО.
Нещата на християнската вяра, ние сами не сме ги открили, но те достигнаха до нас, като се предаваха от поколение на поколение до като достигнат до нас..... Заслугата с която понякога се окичва човек като казва ако не бях аз, ако не приех аз, ако не бех предал аз...т.н не е наша, според думите на Юда вярата не е открита директно от нас, но тя ни е била предадена – започвайки от прадядо или баба, дядовци и баби, бащи и майки и до нас.... ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ВЯРАТА Е НЕЩО, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗГУБЕНА, НО ТЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРВИ ОТ ПОКОЛЕНИЕ КЪМ ПОКОЛЕНИЕ.
Това предаване на вярата не достигна до нас чрез студеното напечатване на книга, но тя се е предавала от поколение на поколение като жива верига, в която жива верига са включени мъже и жени, които са изпитали чудното въздействие на вярата в техния живот и са я предавали на други...

2. ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА – Е ВЯРА
ПРЕДАДЕНА НА СВЕТИИ.
С тези думи Юда напомня, че християнската вяра не е собственост на някой човек, а е собственост на Църквата. Вярата се предава в църквата, тя се пази от Църквата, тя е проповядвана и разбирана в Църквата.
Кр.разм...., благословенията зависят от това какво се проповядва в църквата....... човешко, за човека или Вяра в Христос и пазене на тази вяра....

3.ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА – Е ВЯРА, КОЯТО
ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА.
Всеки християнин е длъжен да бъде защитник на християнската вяра. Всяко поколение при предаването на вярата на следващо поколение, трябва да я предаде неопорочена и чиста. Имало е времена, когато това предаване на вярата чиста и неопетнена е било много трудно, но всеки познал Бога със сърце и душа, със цената ни живота си е пазил вярата чиста и неопетнена предавайки я на следващото поколение. Юда под думата – да се подвизавате за вярата, има предвид да защитавате вярата която ви е предадена. Защитаването на вярата може да струва скъпо – дори и със цената на живота, но това е СВЕЩЕН И БЛАГОСЛОВЕН ДЪЛГ, което се пада на всяко поколение в църквата. Апостолите показаха на дело пазенето на вярата и мнозина заплатиха за това със живота си, предадоха вярата на други такава каквато са я получили от първоизвора – Господ Исус Христос.....
Кр.разм...., колко често в настоящия век, човек при първото изпитание или сблъсък с неправдата и или с несправедливост забравя и за вяра, и за дълг и за пазене и се отрича от вярата, оставя служение и отговорност.
Юда се обръща и казва подвизавайте се за вярата – включете се от всяко поколение да защитавате вярата и да я предадете на други с чистота и святост.

ІІ. ОПАСНОСТТА ЗА ЦЪРКВАТА ОТВЪТРЕ! - ст.4

Ето какво накара Юда да отложи написването на богословския трактат, който се готвеше да напише и да вземе перото и да напише това ЧУДЕСНО ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО ПОСЛАНИЕ – ОПАСНОСТ ГРОЗИ ЦЪРКВАТА ОТВЪТРЕ..!!!
Юда пише – вмъкнали са се някои човеци, които отдавна подлежат на осъждение – ТОВА СА ХОРА, които са с нечисти мисли и в чиито живот няма място за Бога. За тях всичко са в думите, а не в практическия живот на покорност и послушание и новорождение.
Юда разкрива две характерни черти от живота на тези хора, които са се вмъкнали в църквата като крадци, представящи себи си облечени в овчи дрехи, а живота им е бил нечист и съблазнителен.





1. ТЕЗИ ХОРА СА БИЛИ ПОХОТЛИВО! –
НЕМОРАЛНИ!
Тези хора са обръщали Божията благодат – човеколюбивото отношение на Бога към човека, във възможност за неморалност в техния живот.
Болшинството от хората се опитват да скрият греховете си и да не ги показват явно, те се придържат към общите норми и правила на приличност, защото не искат хората да видят техните грехове и пороци.
Тези хората от Юдовото послание, вмъкнали са се и които подлежат отдавна на осъждение са изгубили представата за приличност, тях не ги вълнува че някой ще види техния грях или порок. Те просто високомерно и горделиво излагат пороците си на показ, те просто без притеснение и осъждение вършат нещата, които са срамни и неморални без да имат чувството на благоприличие – с думи и дела показват своята морална падналост. Тези хора са вярвали и учили други, че докато Божията благодат е безгранична да покрива и прости всеки грях, и хората могат да продължават да съгрешават колкото си искат. Те учели колкото повече грехове има толкова по-голяма е божията благодат, и не е нужно човек да мисли за греховете, защото Божията благодат ги покрива и прощава. Тези хора извращават и обръщат Божията благодат в оправдание за вършене на грехове.
Кр.разм.... и днес има такива, които казват, Бог е милостив, дай да направим това или онова, след това ще постим, ще се молим и понеже Бог е любов – Той ще ни прости......

2. ТЕЗИ ХОРА ОТХВЪРЛЯТ ХРИСТОС КАТО БОГОЧОВЕК.
Човек може в различни ситуации да се откаже от Христос, и човешката история го доказва:
А/ Някой се отказва от Христос по време на гонение...
Б/ Някой се отказва от Христос защото така му е
удобно
В/ Друг се отказва от Христос, като живота и
поведението му не отговарят на Библейския начин
на живот.
Г/ Друг се отказва от Христос защото няма ясна
представа какво представлява Христос за него..

Юда с думите – отричат Единствения Владетел и Господ наш Исус Христос разкрива, че тези хора имат две заблуди свързани с Исус Христос:

1. Те отричали, че Исус Христос наистина е бил ЧОВЕК.

Тези хора учат, че колкото повече материалното тяло е повредено от грехове, толкова по-голяма е божията благодат и убеждаване на хората, че Иисус е имал тяло, и се предполага, че Той дух - „като призрак” в човешка форма за да бъде видим.
Само антихрист отрича Христовото идване във плът, и тези хода са били под негово влияние е те са най голямата опастност защото са се вмъкнали сред Божието стадо......



2. Те отричали, че Исус Христос е и БОГ.

Те са вярвали, че между порочната – грешна материя в този свят – Тялото, и Съвършенния дух – който е Бог,
има много междинни етапи и Исус е само една от многото стъпки по пътя към Бога.
Това, което изненадващо разтревожи Юда, не е неговият сблъсък със ситуацията, когато в църквата са се вмъкнали хора, които обръщат Божията благодат в повод да съгрешават даже и с най неприличните грехове и пороци, А ОТРИЧАНЕТО КАКТО ЧОВЕШКАТА СЪЩНОСТ ТАКА И БОЖЕСТВЕНОСТТА НА ИСУС ХРИСТОС!
Това го правят само онези, които са под влиянието на Антихрист.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
В 3 и 4 стихове от посл.на Юда нека запомним:

І. ЗАЩИТАВАНЕ НА ВЯРАТА! – ст. 3

1. ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА - ТОВА Е НЕЩО,
КОЕТО НИ Е ПРЕДАДЕНО.
2. ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА – Е ВЯРА
ПРЕДАДЕНА НА СВЕТИИ.
3.ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА – Е ВЯРА, КОЯТО
ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА.


ІІ. ОПАСНОСТТА ЗА ЦЪРКВАТА ОТВЪТРЕ! - ст.4
1. ТЕЗИ ХОРА СА БИЛИ ПОХОТЛИВО! –
НЕМОРАЛНИ!
2. ТЕЗИ ХОРА ОТХВЪРЛЯТ ХРИСТОС КАТО
БОГОЧОВЕК.
- Те отричали, че Исус Христос наистина е бил
ЧОВЕК.
- Те отричали, че Исус Христос е и БОГ.


29.09.2011
ЯМБОЛ пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ

Няма коментари: