събота, 23 октомври 2010 г.

БЛАГОДАРНОСТ

Пр.Йона 2:9 … Но аз ще принеса жертва с хвалебен глас;
Ще отдам това, което съм обрекъл.
Спасението е от Господа.


УВОД: .. Всеки един от нас има ден който помни и може би никога не го забравя – денят когато се е родил, оженил, раждане на дете и др.дни. Има и хора които помним, които са ни направили някое добро и ни ги помним, споменаваме и сме им благодарни, РАЗКАЗВАМЕ ЗА ТЯХНОТО ДОБРО И ЧЕ ВИНАГИ МЧОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА НЕГО…
И БОГ Е ДИН ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПОСТОЯННО ВЪРШИ ДОБРИ НЕЩА В НАШИЯ ЖИВОТ, НО ЧЕСТО ГО ЗАБРАВЯМЕ, НЕ ГО ТЪРСИМ, НЕ МУ БЛАГОДАРИМ И НЕ ГО ПРЕПОРЪЧВАМЕ НА ДРУГИ… това е жалко и говори на какво ниво е нашето духовни състояние…..


И З Л О Ж Е Н И Е

Бог е онзи, който постоянно се грижи за своите чада и заслужава да бъде разказван и препоръчан и на други които имат нужда от Божиите милости и благости. Всеки който е опитал и познал, че Бог е БЛАГ И МИЛОСТИВ той е благодарен, признателени винаги провъзгласяващ божиите дела сред хората.
БОЖИЕТО ДЕТЕ Е БЛАГОДАРЕН И ТОЙ ПОКАЗВА ТОВА НА ДЕЛО, ЗАЩОТО:

І. БЛАГОДАРЕНИЕТО Е ЗАПОВЯДАНО ОТ БОГА!
….. Пс.50:14… Принеси Богу жертва на хваление,
И изпълни на Всевишния обреците си;


ІІ. ПРИМЕРЪТ ЗА БЛАГОДАРЕНИЕТО НИ Е ДАДЕН ОТ
ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС
…. Марка 8:6…. И заповяда на народа да насядат на земята; и като взе седемте хляба благодари, разчупи и даваше на учениците Си за да ги сложат. И сложиха ги пред народа,



ІІІ. ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАШЕТО
БЛАГОДАРЕНИЕ КАТО БОЖИИ ДЕЦА!...............


1. ЗА БОЖИЯТ ОТКУП ПЛАТЕН ЗА НАС: …. І.Петр.1:18-19… като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист…


2. ЗА БОЖИЕТО СПАСЕНИЕ И БОЖИЯТ ДАР - … Римл.6:23… Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ.


3. ЗА УСПЕХА НА БОЖИЕТО СЛОВО ВЪВ ВЯРВАЩИТЕ - … І.Сол.2:13… И за туй и ние непрестанно благодарим на Бога загдето, като приехте чрез нас словото на Божието послание, приехте го , не като човешко слово, а като Божие слово, каквото е наистина, което и действува между вас, вярващите.


4. ЗА ВЯРАТА И ЛЮБОВТА НА ДРУГИТЕ – ІІ.Сол.1:3… Длъжни сме, братя, всякога да благодарим на Бога за вас, както е и прилично, загдето вярата ви расте премного, и любовта на всеки един от всички вас се умножава един към друг;


5. ЗА ИЗЦЕЛЕНИЕТО НА ДУШАТА И ТЯЛОТО – Пс. 103:3… Той е , Който прощава всичките ти беззакония, Изцелява всичките ти болести;


6. ЗА ДАДЕНИТЕ ВСЕКИДНЕВНИ МАТЕРИАЛНИ БЛАГА – Втор. 8:10… Ще ядеш и ще се наситиш, и ще благословиш Господа твоя Бог за добрата земя, която ти е дал.


7. ЗА ДАРОВЕТЕ И ПРИНОСИТЕ ЗА БОЖИЯ ДОМ :

А/ …І.Летоп. 29:6-9… Тогава първенците на бащините домове , първенците на Израилевите племена, на хилядниците, стотниците и надзирателите на царските работи пожертвуваха усърдно; и дадоха за работата на Божия дом пет хиляди таланта и десет хиляди драхми злато, десет хиляди таланта сребро, осемнадесет хиляди таланта мед и сто хиляди таланта желязо.
И у които се намериха скъпоценни камъни, и тях дадоха за съкровищницата на Господния дом чрез ръката на гирсонеца Ехиил.
Тогава людете се зарадваха, защото жертвуваха усърдно, понеже с цяло сърце принасяха доброволно Господу;

Б/ …Изх.25:2… Кажи на израилтяните да Ми съберат принос; от всеки човек, който на радо сърце би дал, ще приемете приноса за Мене.

……Изх.35:21-29… И пак дойдоха, всеки човек, когото сърцето подбуждаше, и всеки, когото духа разполагаше, и донесоха принос Господу за направата на шатъра за срещане и за всяка негова служба, и за светите одежди.
22 Дойдоха, мъже и жени, които имаха сърдечно разположение, и принесоха гривни, обеци, пръстени, мъниста и всякакви златни неща, - както и всички, които принесоха какъв да бил златен принос Господу.
23 И всеки, у когото се намираше синьо, мораво, червено, висон, козина, червенобоядисани овчи кожи и язовски {Или : делфинови.}† кожи, принесоха ги.
24 Всички, които можаха да направят принос от сребро и мед, принесоха принос Господу; и всички, у които се намираше ситимово дърво, за каква да било работа на службата, принесоха ги.
25 Тоже и всяка жена, която имаше мъдро сърце, предеше с ръцете си и принасяше напреденото - синьото, моравото, червеното и висона.
26 Всичките жени, чието сърце ги пробуждаше и, които умееха, предяха козината.
27 А началниците принесоха ониксовите камъни и камъните за влагане на ефода и на нагръдника,
28 и ароматите, и маслото за осветление, и за мирото за помазване, и за благоуханния темян.
29 Израилтяните принесоха доброволен принос Господу, всеки мъж и жена, които имаха сърдечно разположение да принесат за каква да било работа, която Господ чрез Моисея заповяда да се направи.


8. БЛАГОДАРЕНИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТОЯННО –
НА ДУМИ И ДЕЛА НЕ ЗА ПРЕД ГОРАТА И ПРЕД БОГА!

… Кол.3:16-17… Христовото слово да се вселява във вас богато; с пълна мъдрост учете се и увещавайте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си.
и каквото и да вършите, словом или делом, вършете всичко в името на Господа Исуса, благодарящи чрез Него на Бога Отца.




ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
НЕ ЗАБРАВЯЙ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЕЩАНИЯТА СИ!


Ямбол, 24.10.2010
ОБЦ „Шалом” – пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ

Няма коментари: