сряда, 20 октомври 2010 г.

БОГАТ НО.........!

БОГАТ – НО!!!!!!!!!

Лк. 16:19 – 25

УВОД: МНОГО ЧЕСТО БОЖИЕТО СЛОВО НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ОПАСНОСТИ КОИТО НИ СЛЕДВАТ В НАШИЯ ХРИСТИЯНСКИ ЖИВОТ, А И НИЕ МНОГО МАЛКО ИМ ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ. ЗА ДА НЕ БЪДЕ КЪСНО И ЗА НАС КАКТО ЗА БОГАТАША НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ И ПОСЛЕДНО СЪСТОЯНИЕ!

И З Л О Ж Е Н И Е

І. ТОЙ Е БОГАТ ЧОВЕК С БОГАТА ФАНТАЗИЯ – 19 стих.

1. Обличаше се различно, всеки ден с различна премяна, банкети, веселби, угощения, пирувания, танци, музика. Той превеше това което може да си позволи да направи човек богат с материални блага..... кр. Разм...... за него няма криза, няма липса, може да се весели със зурни, тръби, може да прави все нови и нови неща – нов модел годеж, банкет, нова мода и пр..... Фантазията му е голама, в акъла му се въртят разлрични неща, които да показват него и неговото положение, че няма като него..


2. Същият човек с богата фантазия – Е ЧОВЕК БЕЗ ВЯРА!
Той няма нито едно дело което да покаже, че той е имал вяра във Бога – нито една молитва, нито една песен, ни едно свидетелство, ни едно благодарение, ни една жертва. Той е човек без Бога, без Църква, без Духовно семейство, без Служение – такъв човек е на всякъде но в действителност никъде не е – като неразумните девици, на пръв поглед много неща вършат, но нищо не е за свидетелство за тяхната променяща живота вяра.... Този човек разбирал от всичко от което тялото е имал нужда – как се държи цигарата, чашата с виното или уискито, как се танцува и как се играе кючек, но нищо не е разбирал от това от което ДУШАТА има нужда. Този човек е като посадено дърво на което няма плод, за което Исус казва в Мат.3:10... А и брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и в огъня се хвърля.

---------------------------------------------------------------------
Какви сме ние? Пита ни тази вечер Божието слово!
Много често приличаме на човек с богата фантазия и се казваме – аз мога да направя по хубава проповед, голямо хваление, сеиминар, ще направя по добра църква и помазано служение, ще науча младежите, ако аз съм пастира ще дам всичко от себеси и ще покажа на другите че са нищо при мене... Всички тези неща са все хубави и по хубави неща – но са само фантазия, само са в ума, само са желания на мисли – но нищо от това на дело, на практика.
И ако се даде някаква някаква възможност да ги направим – ние бягаме, отказваме, не се наемаме да ги направим а при най малката възможност говорим, говорив и говорим как другите не стават, че господаруват и че не са променени и ние бягаме, бягаме и оставаме сами.....
Драги братя и сестри нека бъдем бъжии деца с бедна фантазия, бедна амбиция, НО С БОГАТИ ДЕЛА НА ВЯРА – С НОВИ СЪРЦА, ДЕЛА НА ПОКАНИЕ – НОВ ЖИВОТ, БОГАТИ НА ЛЮБОВ – ДА ВЪРШИМ ДЕЛА С КОИТО ДА СЕ ПРОСЛАВИ ИСУС. – ТАКАВА Е Божията воля за нас – Мат.3:8.. ЗА ТОВА ПРИНАСЯЙТЕ ПЛОДОВЕ ДОСТОЙНИ ЗА ПОКАЯНИЕ .... не фантазии но живот с Бога и за Бога....

ІІ. ТОЙ Е БОГАТ ЧОВЕК СЪС ЗЕМНО БОГАТСТВО - НО С ДУХОВНА БЕДНОСТ – 19-22 стихове.

Този човек имаше преизобилни земни блага. Всеки ден неговата трапеза беше богато отрупана с различни ястия – Той не знаеше какво е глад, какво е жажда, какво е студ, какво е да не можеш да си купиш хляб или мляка, лекарство, дрешка или обувки. Същият богаташа не знаеше какво е болка на стомаха или сърцето от глад и да нямаш радост в очите.
Той беше доволно богат със земни блага – НО БЕШЕ И ГОЛЯМ ПИНТИЯ – стиснат и коравосърдечен – беше ДУХОВНО БЕДЕН – Защо?
Защото бедния Лазал беше гладен, гол, бос и болен и желаеше да се храни с остатъка от боташката трапеза и богаташа виждаше всичко това, знаеше всичко това и можеше да промени това състояние на бедния и болен Лазар – като дадеше малка част от своето богатство за да послужи на нуждаещия се. Но той не го направи!!!! Защото човек богат със земни благаказва това което каза богаташа с многото имот от неговите ниви от Лк.12:19... И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се.

Христос предупреждава като казва: Колко е трудно богат да влезе в божието царство...
Земните и светски блага когато заеват първото място в живота на човека те АТРЯЗВАТ РЪЦЕТЕ НА ВЯРАТА И НИЩО НЕ ДАВАТ, ОСЛЕПЯВАТ ОЧИТЕ НА ВЯРАТА И НЕ ВИЖДАТ СЪСТОЯНИЕТО НА БЛИЖНИЯ, ОТРЯЗВАТ ЕЗИКА НА ВЯРАТА И НЕ КАЗВАТ НИЩО ЗА ДОБРО ЗА БРЛАТА И СЕСТРАТА.
Словото тази вечер ни пита ТИ И АЗ СЪС КАКВА ДУХОВНОСТ СМЕ – БОГАТИ ИЛИ БЕДНИ.
Нека да не приличаме на богаташа от Лк. 16 гл. – който е с болно сърце, болно око, болна ръка и език, НО НЕКА ПОЗВОЛИМ на Божия Дух да ни изпълни!
Не бъди ПИНТИЯ, когато се отнася да Бога, до Църквата и Божието дело.
Нека не бъдем човек с Духовна бедност, но щедро да посеем и щедро ще пожънем....

ІІІ. НЕБЕСНА РОКАДА – 22-23 стихове.

Каква тотална рокада – промяна. Рокада която е направена не от човек а от Бога.
Тук на земята положението на богаташа нито един човек не мвожеше да промени. Той си беше богат и богат умря, беше известен и беше подобаващо погребан, всички го познаваха и всички разбраха че е умрял.
Но сега ние виждаме какво е вечно състояние на богатия с фантазии но без вяра, известен със своето земно богатство но с духовна бедност. Бог който вижда всичко, знае всичко и е справедлив във всичко направи тотална рокада в неговото вечно състояние:
От палат заживя в Огнения пъкъл, от земна радост премина във вечни мъки, от зумни удоволствия във лишения – даше и вода нямаше за него.
Нека с Божията помощ всеки един от нас да се погледне в огледалото – Божието слово и да види не стоящия до него брат и сестра но да вникне във своя живот и да види себе си и каква е истината за него. Ние често гледаме и преценяваме каква ще бъде сетнината на другите, какъв е живота на ближния, заети сме със служението на пастира и на други около нас и не остава време да видим каква е самата действителност.



Ние приличаме на някого но на кого!
Да ли на богатия с фантазия и духовна бедност чиято сетнини са вечна смърт или на човек без фантазия, но със сърдечна вяра която ни води при Бога и ни дава НОВО СЪРЦЕ И ЖИВОТ НА ПОКОРНОСТ НЕ НА ЧОВЕКА А НА БОЖИЯТА ВОЛЯ, НА ЧОВЕК БОГАТ НА ЛЮБОВ, СЪСТРАДАНИЕ И ВОДЕН НЕ ОТ ЕМОЦИИ И МИСЛИ НО ОГ ГОСПОД0НИЯ ДУХ....


ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Нека запомним: Едно е да имаш мисли и желания, намерения и фантазии на ум, а друго е да бъдат реалност и да са за Божия слава!

01.07.2010 ОБЦ „Шалом” – Ямбол
Пастор Иван Георгиев

Няма коментари: