петък, 2 декември 2011 г.

І.ТИМОТЕЙ - 2.ОЧИСТВАЩОТО СЛОВО

№ 2
ОЧИСТВАЩОТО СЛОВО
І.Тим.1:8-11

УВОД: След като ап.Павел разкри атмосферата в която се е развивала ранната християнска църква – атмосфера на БЕЗЗАКОНИЕ, НЕПОКОРНОСТ, УБИЙЦИ И ЛЪЖЦИ и
независимо от това ЦЪРКВАТА СЕ Е РАЗВИВАЛА, пазела е божието слово и днес това слово достига и до нас със цялата си ВЛАСТ И АВТОРИТЕТ, което слово според апостола може да ни промени. Ап.Павел казва за това слово – СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ НА БЛАЖЕНИЯ БОГ, КОЕТО МУ Е ПОВЕРЕНО.

И З Л О Ж Е Н И Е

От прочетения текст, особено в 10 и 11 стихове, ние разбираме някои много важни неща за СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ.

І. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е- ЗДРАВОТО УЧЕНИЕ ст.9.
Тук преведеното СЛАВНО, в буквалния смисъл означава – даващ здраве. Християнството изисква не само спазване на определени норми, например ЧЕТЕНЕ НА БИБЛИЯТА, МОЛИТВА, ХОДЕНЕ НА ЦЪРКВА, но изисква и въвеждане НА здрав образ на живота – ТОВА Е ДОБЪР ПОРЯДЪЧЕН ЖИВОТ.
Ако християнството в живота на човека е истинно, то дава на човека и здраве, това е морален живот, който се явява като дезинфикцирващо средство, което очиства човешкия живот, и този живот става за пример.
..... Това е потвръждение на това което, Христос каза: ...
Йоан 13:35... По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

Любовта е дело - плод на Святия дух – Гал.5:22...
Когато в живота на човека присъства любовта – Божията любов, означава че този човек е божие притежание, и че той духовно е здрав и води променен живот под въздействието на СЛАВНОТО БЛАГОВЕСТИЕ.

ІІ. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е – СЛАВНА БЛАГА ВЕСТ –
ст.11
Тази вест е СЛАВНА защото тя е ВЕСТ-НОВИНА за опрощение на минали грехове и даване на сила за преодоляване на грехове в момента и в бъдеще. Допуснатия гтрях в миналото вече не може да осъжда човека, той е отнет от агнеца Господен Исус Христос и е прикован на кръста. Йоан кръстител каза – ЕТО АГНЕЦА ГОСПОДЕН, КОЙТО НОСИ ГРЕХОВЕТЕ НА СВЕТА....

Тази вест е БЛАГА- ДОБРА- СЛАДКА, защото е ВЕСТ-НОВИНА за Божията милост. Милоста Господна трае до века – ни казва Божието слово. Това е новина, че в Господа човек може да намери милост, оправдание и спасение. Това е новина за Божията благодат – Божието човеколюбие.






ІІІ. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ Е – ВЕСТ ЗА БОЖИЯТА
ВЕРНОСТ.
Християнското евангелие – или Християнското благовестие, това не е изявяване на човека, но това е ОТКРОВЕНИЕ ЗА БОГА.
Откровение за това, че Бог предлага не само помощ на човека, но му предлага е БОЖИЯ СИЛА, С КОЯТО МОЖЕ ДА ПРЕВЪЗМОГНЕ СЕ САМО ТРУДНОСТИ И ИЗПИТАНИЯ, но може да победи света, греха и сатана.

Апостола каза – Всичко мога чрез Онзи който ме подкрепя.

Римл. 1:16... Защото не се срамувам от благовестието [Христово]; понеже е Божия сила за спасение на всекиго, който вярва, първо на юдеина, а после и на езичника.


ІV. ТОВА БЛАГОВЕСТИЕ ДОЙДЕ – ЧРЕЗ ХОРАТА –
ст.11.
Благовестието беше поверено на ап.Павел за да бъде принесена, донесена на други хора.
Бог прави на хората предложение и Му трябват хора които са готови да Му служат.

Истинският християнин – това е човекът, който приема Божието предложение и осъзнава, че той не може да пази тази вест само за себе си, но е длъжен да я сподели и с други, които още са я приели.

Христос каза – Даром сте взели, даром давайте....

Божието благовестие е онова Божие слово, което очиства човека и му предава здрав духовен живот. Затова това слово заслужава да бъде прието със цяло сърце.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Не задържай нищо от Божието само за себе си, но сподели го и с други за да бъдат очистени, спасени. БОЖИЕТО БЛАГОВЕСТИЕ Е ЗА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ – ПРЕДАЙ ИМ ТАЗИ БОЖИЯ ВЕСТ.

Пастор ИВАН ГЕОРГИЕВ

Няма коментари: